חלונות לתודעה – הספר

"כול מה שאנחנו מייחסים לו קיום,
מניח שישנה תודעה"

מקס פלאנק

'חלונות לתודעה' הוא ספר יוצא דופן המזמין  את הקורא למסע לגילוי מסתריה של התודעה, תוך שהוא מגיש טעימות מכול תחומי הידע המתייחסים לנושא, החל מתפיסות פילוסופיות וגישות פסיכולוגיות, עבור דרך מחקרי מוח והכרה, תורות פיזיקליות ומערכות ביולוגיות, וכלה בתפיסות רוחניות.

הספר עוסק במושג התודעה החמקמק בצורה מקיפה, מקצועית ומרתקת, ובלשון הקוראים: "את מצליחה לחבר את המשותף לכל מה שלמדתי בקלות ובפשטות ולהציג לקורא את המחקרים התומכים בידע שנאסף לאורך דורות" (נעמי חנוך, רו"ח). "נהניתי מכל עמוד, ולצד ההנאה והזמן שהשקעתי בספר למדתי והשכלתי. הספר עורר דיונים רבים, וסיפק לי נקודות מעניינות למחשבה." (דניאל בן יוסף)

מהי התודעה? מה בין חוויית התודעה הפרטית לתודעה האוניברסלית?

מהם טיעוניה של הפילוסופיה על זרמיה השונים? מהם גילוייה של התודעה במציאות הקוונטית? האם אנחנו צופים בתודעה או צופים באמצעות התודעה? למה התכוון ניטשה באמירתו שבגופנו יותר בינה מאשר במיטב חוכמתנו? ולבסוף, לאן חותרת התודעה? 
חלונות לתודעה דן במופעיה של התודעה הגלומה בחידת היקום. שערי ההכרה ושערי התודעה הם שני צידיו של מחסום המפריד בין המרחב הפנימי ההכרתי של האדם לבין המרחב החיצוני האינסופי של היקום. הספר מזמין את הקורא להתבונן באמצעותם של פתחי ההכרה במסתריה הנגלים של התודעה.
 
ד"ר שריה דרויאן היא חוקרת בתחום ההתפתחות הקוגניטיבית והשלכותיה על החשיבה המדעית. מחקריה מפורסמים בכתבי עת בין-לאומיים ובספרה עקרונות אבולוציוניים בהתפתחות החשיבה (הוצאת רמות, אוניברסיטת תל אביב).
חלונות לתודעה הוא ספר יוצא דופן המעניק חוויה הנוגעת לאושיות קיומנו ועולמנו. הוא עושה זאת בפריסה מרחבית מעמיקת דעת בכל המישורים המדעיים ומעניק את נגיעתו בפריסה הייחודית לכל חלקיק ואטום בגבהים הרוחיים של תודעת האדם. הספר, הכתוב באופן רהוט, בהיר ונהיר, הוא מעל אלה – ספר מרתק.

פרקים מעוררי מחשבה

אירועים מחוללי תודעה

הפיזיקאי רוג'ר פנרוז, והנוירולוג סטיוארט המרוף, ביקשו לבדוק במחקרם המשותף, היכן במבנה התא יכולים להתקיים אירועים מחוללי תודעה. ממצאי עבודתם מצביעים על ייחודו של "איבר" חלבוני זעיר וחיוני בתא – הוא המיקרוטובול. המיקרוטובולים הן צינוריות חלבון המרשתות את תאי המוח, כמו גם את שאר תאי הגוף. לטענת החוקרים, המבנה הזעיר והצינורי של המיקרוטובול מאפשר את הבידוד הסביבתי הנחוץ לתנודה או לאות אנרגטי כדי שישרוד בצורתו הקוונטית, כסופרפוזיציה של מצבים – התנאי ההכרחי להיווצרות התודעה.

לקריאת הפוסט המלא »

תודעת גוף-נפש

האם מחשבה המבטאת אמונה יש בכוחה להשפיע על ריפויו של גופנו? מה יודע על כך המדע? בעוד שציפייה להתרחשות המאיימת על שלמות קיומנו, הפיזי או הרגשי, גוררת שרשרת תגובות גופניות הפוגעות בבריאותנו, ציפייה להתרחשות חיובית מובילה לרצף של אירועים מוחיים המתגמלים את הגוף ומאפשרים את ריפויו.

לקריאת הפוסט המלא »

מהי התודעה? – הידיעה שאינה יודעת

מה חושבים מדענים ופילוסופים על מהות התודעה? השאלות והתהיות לגבי מהותה של התודעה מרמזות על מציאות שהיא חידה, תופעה חמקמקה שיש קושי להגדירה. מה טוענים חוקרים, ומה חושבים על כך פילוסופים? האם הם שופכים אור על התופעה או לחלופין, מעצימים את מורכבותה?

לקריאת הפוסט המלא »